#

Teollisuusneuvos Olavi Räsänen perusti vuonna 1946 pienen puusepänliikkeen Mikkelin tuomiokirkon takana sijainneen rukoushuoneen kellariin. Alkuaikoina valmistettiin mm. suksia ja vanerisia makeislaatikoita. Kun yritys merkittiin vuonna 1962 kaupparekisteriin Olavi Räsänen Oy:n nimellä, yrityksen toiminta oli siirtynyt nykyiselle alueelle Seuralaan ja yrityksen päätuotteena olivat kuormalavat. Kun toisessa polvessa yritystä luotsannut Raimo Räsänen tuli aikanaan yhtiöön töihin 17-vuotiaana, yrityksessä valmistettiin kuormalavojen lisäksi juustolaatikoita ja pullokoreja. 

1960-luvun alusta saakka Olavi Räsänen oli kehitellyt parketin valmistuksen aloittamista tilanteessa, kun Suomessa oli paljon koivua, mutta sille oli vähän käyttöä. Yrityksessä valmistettiin koivusta tuolloin mm. pyörökeppejä, harjanvarsia, karamellitikkuja ja lankarullan aihioita. Mosaiikkiparketin valmistus aloitettiin vuonna 1963 kahdella tuotemerkillä. Parla-tuotemerkillä valmistettiin parkettia kotimaahan ja Saksan vientiin valmistettiin parkettia Fibi-tuotemerkilllä.

1970-luvulla Suomessa rakennettiin vauhdikkaasti. Parketin tuotantomäärät lähtivät nousuun ja parkettia alettiin valmistaa tammen ja koivun lisäksi uusista eksoottisista puulajeista muhuhusta, missandasta ja wengestä. Parkettilinjat uusittiin vuonna 1974 ja pidemmälle viedyn automatisaation turvin pystyttiin vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään. Koivuparkettia asennettiin paljon erityisesti urheilu- ja juhlasalien lattioihin. Koteihin ihmiset halusivat 70-luvulla tammiparketteja. 1970-luvun puolen välin jälkeen lautaparketin kysyntä vilkastui ja mosaiikkiparketin rinnalla ryhdyttiin valmistamataan myös lautaparkettia vuonna 1978. Mosaiikkiparketin lähes neljä vuosikymmentä kestänyt valmistus lopetettiin vuonna 2000, kun lautaparketti valtasi nopeasti markkinat niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Lautaparketti oli nopea ja helppo asentaa. ParlaFix-lukkoponttiparketin valmistus alkoi vuonna 2004.

PARLAN UUSI AIKA

Lokakuussa 2019 OR-Group myi Parla Floor liiketoiminnan Timberwise Oy:lle. Timberwise on kotimainen parketinvalmistaja, joka on vuoteen 2019 asti erikoistunut 1-säleisten ja Design parkettien valmistukseen. Liiketoimintakaupan myötä Timberwisen tuotevalikoimaan tulivat myös Parla tuotemerkin alla 3-säleiset parketit. Timberwise Oy jatkaa nyt laadukkaiden parkettien valmistusta kahdessa toimipisteessään, sekä Loimaalla että Parla tuotemerkin alla Mikkelissä. Timberwiselle on aina ollut tärkeää vaalia suomalaista puunjalostusta ja sen säilymistä Suomessa, ja näin se tulee toimimaan jatkossakin.

Timberwisen omistaja ja perustaja Markku Mäkitalo kommentoi liiketoimintakauppaa lokakuussa 2019 seuraavasti:

Viime vuosien aikana on ollut nähtävissä selkeä trendi: suomalaiset yritykset ovat siirtäneet puun jalostuksen ulkomaille tai lopettaneet tuotannon kokonaan. Haluamme uida tässä asiassa vastavirtaan ja varmistaa, että myös kotimaastamme löytyy työpaikkoja puunjalostukselle tulevaisuudessa. Korkea automaatioaste ja huippulaadukkaat tuotteet ovat avain siihen, että pysymme kilpailukykyisenä ja säilytämme tuotannon Suomessa. Parla Floorilla on yli 50 vuoden kokemus parketinvalmistajana. Olemme hyvin iloisia, että yrityksemme vahvistuu heidän kokemuksellaan, ammattitaidollaan ja tuotantolaitteillaan. Kaupan myötä voimme laajentaa asiakaskuntaamme, vastata entistä paremmin projektikohtaisiin tuotekokonaisuuksiin sekä varmistaa, että suomalaiset voivat myös jatkossa ostaa kotimaista Parlan parkettilattiaa”

Timberwise tulee tuomaan omaa innovatiivista osaamistaan sekä teknistä tietotaitoaan myös Parla tuotteisiin, ja vuoden 2020 aikana tuotteessa tullaan näkemään mm. teknisiä uudistuksia. Uudistuksista yhtenä merkittävimpänä 5G-lukkopontin käyttöönotto myös Parla parketeissa, mikä tekee tuotteesta entistä helpommin ja nopeammin asennettavan. 

Me Timberwisellä toivomme, että suomalaiset jatkavat kotimaisen laadukkaan parkettilattian arvostamista, ja teemme oma osamme siinä ettei puunjalostuksen jalo taito häviä Suomesta vastaisuudessakaan.