#

Puu sisustusmateriaalina

Puu on sisustusmateriaalina ekologinen, hengittävä ja akustisilta ominaisuuksiltaan suotuisa materiaali. Aidon puun luonnollinen ja yksilöllinen kauneus puhuttelee myös sisustajia. Puu parantaa tutkitusti sisäilmanlaatua ja kestää pitkäikäistä käyttöä. Puupinnoilla saadaan huonetila tuntumaan lämpimältä, kodikkaalta ja rauhoittavalta. Tutkimuksilla on jopa pystytty osoittamaan puulla olevan positiivisia psykologisia vaikutuksia mm. läsnäolijoiden mielialaan ja vireystasoon. Tutkimuksien mukaan puulla on todettu olevan kyky säädellä elimistön stressitasoa ja sen on todettu parantavan myös unen laatua.

Real Wood

Real Wood-merkityn tuotteen käyttö on hyväksi ympäristölle. Puun käytön hyödyt ympäristölle ovat kiistattomat. Energiaa säästetään puun hankinnassa, jalostuksessa ja hävityksessä verrattuna muihin rakennusmateriaaleihin. Aina kun metsästä kaadetaan puu, sen tilalle istutetaan uusia taimia kasvamaan metsiksi tuleville sukupolville.

Puu on monikäyttöinen, kierrätettävä materiaali.

Puu on täysin kierrätettävissä oleva materiaali. Puun kestävässä käytössä on useita eri vaiheita. Ensimmäiseksi siitä valmistetaan tuotteita, toiseksi itse tuote voidaan kierrättää ja kolmanneksi puuta voidaan käyttää energian tuotantoon.

Puu korvaa hiiltä kuluttavia vaihtoehtoja.

Puun jalostus on vähän energiaa kuluttavaa, eli puun käytöllä säästetään hiiltä sisältäviä energian lähteitä. Puulla voidaan usein korvata materiaaleja kuten teräs, alumiini, betoni ja muovit, jotka kuluttavat paljon energiaa tuotantoprosessin aikana.

Puun käyttö vähentää kasvihuonekaasuja.

Edellä mainitulla matalalla hiilen vapautumisella on iso rooli kasvihuonekaasujen vähentämisessä.

Puulattian arvo säilyy.

Aidosta puusta tehty lattia on ajaton ja kestää käytössä paremmin kuin useimmat hankintahetkellä halvemmat vaihtoehdot. Puulattian etuna on myös mahdollisuus korjata syntyneitä vaurioita paikallisesti, esim. hiomalla ja uudelleen lakkaamalla. Oikein hoidettuna puulattia kestää sukupolvelta toiselle.

Brinell-kovuudet

Puulajien kovuuksien määrittämiseen käytetään Brinell-kovuusmittausta, jolla tutkitaan teräs- tai kovametallipallon tunkeutumista puun pintaan. Tunkeuman perusteella määritellään pinnan kovuusarvot.

Mitä korkeampi kovuusarvo on, sitä paremmin kyseinen puulaji kestää kolhuja ja naarmuja. On kuitenkin huomioitava, että kyseessä on puuaines, jonka pinnan kovuus vaihtelee syykuvioiden, oksien sekä kevät-kesäpuun vaihteluiden takia. Sen vuoksi taulukossa esitetyt kovuusarvot ovat keskiarvoja. Mikään puulaji ei ole niin kovaa, että se kestäisi vaurioitumatta suuria pistemäisiä kuormituksia.


Tammi
 
2.9–4.1 HB

Saarni
 
3.2–4.7 HB

Koivu
 
2.2–2.7 HB

Mänty
 
1.3–1.8 HB