#

Parketin ja puulattian hoito

Ladattava hoito- ja kunnossapito-ohje (pdf)

Lakatun parketin ja puulattian hoito

Lattialle joutunut hiekka ja pöly puhdistetaan pölynimurilla tai harjalla. Tarvittaessa lattia pyyhitään kuivaksi puristetulla siivousliinalla tai mopilla. Puhdistukseen käytetään haaleaa vettä, johon voi lisätä lakatun lattian puhdistukseen tarkoitettua pesuainetta, noudattaen pesuaineen annostelu- ja käyttöohjetta. Voimakkaiden pesuaineiden käyttöä on vältettävä. Myöskään vahaa tai vahapitoisia kiillotusaineita ei pidä käyttää.

Tahrojen poisto

Lattialle läikkynyt aine poistetaan heti pois pyyhkimällä. Tahrat, jotka eivät lähde pyyhkimällä tarvitsevat erilaisia puhdistusaineita.

Tahralaji -> Puhdistusaine

  • hedelmät, marjat, mehut, maito, kerma, virvoitusjuomat, olut, viini, kahvi, tee -> synteettinen puhdistusaine
  • suklaa, rasva, öljy, kenkävoide, korkojen jäljet, terva, piki -> mineraalitärpätti
  • värinauha, monistusvaha, korjauslakka, kuulakärkikynä, muste, huulipuna -> taloussprii
  • veri kylmä -> vesi

Lähde: Suomen lattiapäällysteyhdistys ry

Öljyvahatun parketin ja puulattian hoito

Imuroi pois irtoroskat ja pyyhi lattiaa nihkeällä mikrokuitumopilla tai lattiapyyhkeellä. Älä kastele lattiaa tarpeettomasti, vaan käytä aina niukasti vettä puulattioita pestessäsi. Pesuliuokseksi suosittelemme lämmintä vettä ja mietoa puulattioille soveltuvaa puhdistusainetta, kuten esim. hoitavaa Osmo Color Öljysaippua -pesuainetiivistettä. Muista tutustua huolella pesuainepakkauksen käyttö- ja annosteluohjeisiin. Mikäli lika ei lähde edes vahvemmalla öljysaippualiuoksella voit kokeilla tahrojen poistoon OSMO Colorin spraypurkissa olevaa Hoito- ja puhdistusvahaa.

  • Vältä vahvoja pesuaineita, jotta parkettia suojaava öljyvahakerros ei kulu pois.
  • Vältä liiallisen pesuaineen käyttöä, jotta parketin pintaan ei muodostu likaa keräävää pesuainekerrosta.
  • Puhdista tahrat välittömästi. 

Jos puulattian pinta on vaurioitunut, esim. kalusteita siirreltäessä, voidaan korjaukseen levittää paikallisesti OSMO Colorin öljyvahaa. Alla yksityiskohtaisemmat ohjeet naarmujen sekä isompien vauriokohtien korjaamisesta:

Naarmujen korjaus

Puhdista naarmukohta pehmeällä pienellä harjalla (esim.kynsiharja) niin että kaikki pöly ja lika lähtevät naarmukohdasta.

  • Väritön lattia: Käsittele naarmuuntunut kohta värittömällä öljyvahalla, esim. pumpulipuikon avulla.
  • Värikäsitelty lattia: Käsittele naarmuuntunut kohta sopivan värisellä Osmo Colorin puuvahalla, esim. pumpulipuikon avulla. Värin korjauksessa huomioitava myös ajan vaikutus väriin sekä se ettei uusi korjattu kohta välttämättä näytä samalta kuin ympäröivä lattiapinta, vaikka korjaukseen käytetty sävy olisi sama kuin alkuperäisessä käsittelyssä.

2-3 minuutin kuluttua voit pyyhkiä ylimääräisen öljyvahan pois naarmukohdasta (tarpeen vaatiessa tee uusintakäsittely kunnes pinta on hyvä, tai värillisissä lattioissa haluttu sävy on saavutettu).

Anna korjatun kohdan kuivua n. 1 vrk ja viimeistele korjaus värittömällä öljyvahalla.

Anna käsitellyn kohdan kuivua vähintään 12 tunnin ajan.

Isompien vauriokohtien korjauksessa ota yhteyttä ammattilaiseen.

Lattian suojausohjeita

Ulko-ovelle on syytä laittaa kynnysmatot molemmin puolin estämään hiekan pääsyä sisälle. Huonekalujen jalkoihin on hyvä laittaa huopapalat estämään lattian naarmuuntumista. Lämpöpatterit ym. vettä sisältävät laitteet on oltava kunnossa vesivahinkojen välttämiseksi. Lattialle joutunut vesi ja tahrat poistetaan mahdollisimman pian. Säännöllinen tuulettaminen ja ilman suhteellisen kosteuden pitäminen oikeana ja mahdollisimman tasaisena ( RH 35– 60 %) erityisesti lämmityskaudella esim. ilmankostuttimen avulla, edesauttaa parkettilattian kunnossa pysymistä. Lautaparketti voidaan tarvittaessa hioa ja pintakäsitellä uudestaan.

Puulajien tummuminen ja vaaleneminen

Luonnon elävänä materiaalina kaikkien puulajien värisävyt muuttuvat ajan kuluessa. Etenkin mänty tummuu sekä lämpökäsitelty koivu vaalenee auringon valon vaikutuksesta.

Lattian kunnostus

Mikäli lattiapinta on käytössä kulunut tai naarmuuntunut, voidaan se tarvittaessa hioa ja lakata tai öljytä uudelleen.