#

Parketin ja puulattian hoito

Lataa hoito-ohjeet pdf-muodossa

Lakatun parketin ja puulattian hoito

Lattialle joutunut hiekka ja pöly puhdistetaan pölynimurilla tai harjalla. Tarvittaessa lattia pyyhitään kuivaksi puristetulla rievulla tai mopilla. Puhdistukseen käytetään haaleaa vettä, johon voi lisätä lattian puhdistukseen tarkoitettua pesuainetta, noudattaen pesuaineen annostelu- ja käyttöohjetta. Voimakkaiden pesuaineiden käyttöä on vältettävä. Myöskään vahaa tai vahapitoisia kiillotusaineita ei pidä käyttää.

Tahrojen poisto    Lattialle läikkynyt aine poistetaan heti pois pyyhkimällä. Tahrat, jotka eivät lähde pyyhkimällä tarvitsevat erilaisia puhdistusaineita.

Tahralaji -> Puhdistusaine

hedelmät, marjat, mehut, maito, kerma, virvoitusjuomat, olut, viini, kahvi, tee -> synteettinen puhdistusaine

suklaa, rasva, öljy, kenkävoide, korkojen jäljet, terva, piki -> mineraalitärpätti

värinauha, monistusvaha, korjauslakka, kuulakärkikynä, muste, huulipuna -> taloussprii

veri kylmä -> vesi

Lähde: Suomen lattiapäällysteyhdistys ry

Luonnonöljytyn parketin ja puulattian hoito

Luonnonöljyttyä parkettia tai puulattiaa on suositeltavaa öljytä 1-2 kertaa vuodessa rasituksesta riippuen. Luonnonöljytyn lattian öljyämiseen käytetään luonnonöljyä.Suosittelemme luonnonöljytyn parketin öljyämistä heti asennuksen jälkeen ennen lattian käyttöönottoa.

1. Puhdistus: Huolellinen puhdistus aina ennen hoitoöljyämistä! Pese lattia kaksi kertaa puupintojen puhdistukseen soveltuvalla puhdistusaineella välttäen liiallista vedenkäyttöä. Anna kuivua 4-8 tuntia. Pinnan on oltava täysin kuiva ennen öljykäsittelyn aloittamista.

2. Öljyäminen: Ravista öljy huolellisesti ennen käyttöä. Sumuta tai levitä rievulla öljy lattialle ohueksi kerrokseksi. Hankaa kiiltäväksi karhunkielisienellä tai lattian kiillotuskoneella.

3. Viimeistely: Pyyhi lattia puhtaalla, kuivalla puuvillaliinalla. Pintaan ei saa jäädä ylimääräistä öljyä eikä se saa vaikuttaa märältä. Lattialla voi kulkea n. neljän tunnin kuluttua kiillotuksesta. Varsinainen kovettuminen kestää 24 tuntia, tällöin lattia on suojattava mahdollisimman hyvin erityisesti vedeltä.

Huom! Aina tulee noudattaa käytettävän öljyvalmisteen käyttöohjeita. Öljyämiseen käytetyllä rievulla on itsesyttymisvaara, se tulee upottaa veteen ja hävittää pois tiiviisti suljetussa astiassa tai vaihtoehtoisesti hävittää polttamalla. Luonnonöljytyn parketin päivittäiseen hoitoon riittää imurointi. Lattian voidaan pestä öljykäsiteltyjen pintojen puhdistukseen tarkoitetulla suovalla.

Tahrojen poisto    Nesteet kuten etikka, punaviini ja gini voivat läpäistä öljypinnan. Näiden puhdistamiseen käytetään luonnonöljytyn parketin hoitoon tarkoitettua tahranpoistoainetta. Tahranpoistoaine tehoaa myös öljyyn, joten lattia on öljykäsiteltävä tahranpoistoaineen jäljiltä.

Lattian suojausohjeita

Ulko-ovelle on syytä laittaa kynnysmatot molemmin puolin estämään hiekan pääsyä sisälle. Huonekalujen jalkoihin on hyvä laittaa huopapalat estämään lattian naarmuuntumista. Lämpöpatterit ym. vettä sisältävät laitteet on oltava kunnossa vesivahinkojen välttämiseksi. Lattialle joutunut vesi ja tahrat poistetaan mahdollisimman pian. Säännöllinen tuulettaminen ja ilman suhteellisen kosteuden pitäminen oikeana ja mahdollisimman tasaisena ( RH 35– 60 %) erityisesti lämmityskaudella esim. ilmankostuttimen avulla, edesauttaa parkettilattian kunnossa pysymistä. Lautaparketti voidaan tarvittaessa hioa ja pintakäsitellä uudestaan.

Huom! Massiivipuulattian hyvässä kunnossa pysymistä edesauttavat ilman suhteellisen kosteuden pitäminen suositusten mukaisena (RH 40–60 %).

Puulajien tummuminen ja vaaleneminen

Luonnon elävänä materiaalina kaikkien puulajien värisävyt muuttuvat ajan kuluessa. Etenkin kirsikka, mänty ja merbau tummuvat sekä lämpökäsitelty koivu vaalenee auringon valon vaikutuksesta.

Lattian kunnostus

Mikäli lattiapinta on käytössä kulunut tai naarmuuntunut, voidaan se tarvittaessa hioa ja lakata tai öljytä uudelleen.